Skip to content →

Skolelinux

Skolelinux logoVeel docenten willen graag computers in hun klaslokaal. Zelf ben ik daar geen uitzondering op. Maar dan loop je toch al snel tegen een probleem. Geen geld voor computers in klaslokalen. De school is blij als ze de pc’s in de computerruimtes betaald krijgt. Nou staan er wel al veel computers in onze school, maar naar mijn mening toch te weinig.

Na wat gezoek op internet kwam ik bij het Noorse initiatief skolelinux. Skolelinux gratis thin client software pakket gebaseerd op het besturingssysteem linux. De organisatie gaat er van uit dat het hele systeem eenvoudig en zonder poespas moet werken. Dat wil ik in mijn lokaal natuurlijk ook!

Het systeem werkt met een hoofdserver, thin client server (kan in hoofdserver verwerkt worden), thin clients en eventueel werkstations. Hier een afbeelding van de systeem structuur.

Skolelinux systeemstructuur

De hoofdserver kun je al laten lopen op een PIII 800Mhz met 265 Mb intern. De thin clients hoeven niet beter te zijn als een PI 100 Mhz met 32 Mb intern. Thin clients hoeven geen hardeschijf te hebben. Een bootable netwerkkaart is wel handig.

Momenteel ben ik aan het testen met een eenvoudige test omgeving. Ik hou je op de hoogte.

Published in Nieuws

One Comment

Geef een reactie