Skip to content →

Internet als leermiddel vs. boeken

Vandaag viel mijn oog op dit blog bericht. Daar wordt geciteerd uit een tijdschrift van de open universiteit die melding maken van een onderzoek naar de geschiktheid van leermiddelen voor studenten van deze tijd. Hier het artikel:

Meer moeite met studieboek door internet
Studenten kunnen zich minder goed concentreren op informatie uit een studieboek. De boosdoener: internet. Dat stelt althans de Britse onderzoeker David Nicholas die jarenlang onderzoek deed naar internetgedrag. De hersenen en denkpatronen van de generatie studenten die is opgegroeid met internet nemen volgens Nicholas nieuwe structuren aan. Ze zijn gewend om veel heen en weer te klikken tussen verschillende websites en kunnen zich daardoor minder goed concentreren op informatie afkomstig uit één bron, zoals een studieboek. Volgens de wetenschapper zullen toekomstige generaties steeds meer problemen krijgen met lineaire bezigheden als het lezen of het schrijven van een lange tekst. Wel verbetert het associatief denken.
Dit artikel viel mij op omdat Rob Verstegen tijdens de tweedaagse van het MT van de OGVO, in het kader van passend onderwijs, vertelde dat niet de leerlingen complexer geworden waren. Het onderwijs sluit echter niet meer aan bij de huidige populatie leerlingen. Zij vertonen daarom meer gedragsproblemen en / of -stoornissen.
In het artikel hierboven zie je ook dat het gebruik van studieboeken niet meer aansluit bij de denk- en handelswijze van de huidige populatie studenten wiens hersenen gevormd zijn mede door andere informatiebronnen dan boeken. Hier kunnen wij weer lering uit trekken als we ons gaan bezinnen op de invoering van passend onderwijs. We moeten niet de leerling willen veranderen, maar ons onderwijs!

Published in Nieuws

Comments

Geef een reactie