Skip to content →

iPad

iPad


Als Onderwijsdirecteur loopt ik normaal gesproken binnen en buiten de school rond met minimaal mijn telefoon, vulpen en moleskin notitieblok.
Mijn telefoon heb ik bij me zodat ik bereikbaar ben, mijn agenda bij de hand heb, kan twitteren, in een verloren moment even wat mail kan checken en altijd alle contacten bij de hand heb. Het lijkt me voor de hand dat ik in mijn moleskin notitieblok aantekeningen maak van de overleggen die ik pleeg. Op die manier heb ik altijd eventuele afspraken e.d. bij de hand.

Door het veelvuldige gebruik begon ik te merken dat de telefoon steeds meer mijn mini-computer aan het worden was. Eigenlijk is de telefoon daar te klein voor. Dat werkt dus niet goed. Ook merkte ik dat de aantekeningen in mijn notitieblok steeds complexer worden. Ik wil ook steeds meer gemakkelijk terug kunnen vinden. Dat kan gemakkelijk met een computer. Het werkt echter ook niet om overal mijn laptop op te zetten en aan de stroom te hangen. Dat is namelijk wel nodig.

Hieruit is bij mij de vraag gerezen of een tablet (en in het bijzonder een iPad) hiervoor een oplossing kan zijn.

Doelstelling
Altijd alle documenten, aantekeningen, email, contactpersonen en agenda bij de hand.
Altijd aantekeningen digitaal kunnen maken op een eenvoudige manier die gesprekspartners niet stoort.
Aantekeningen eenvoudig weer kunnen terug vinden op basis van labels of data.

Wat heb ik nodig?
iPad
Hoeveel geheugen moet er in zitten?
Ik heb gekozen voor een iPad met 16Gb geheugen. Op Internet was op verschillende plekken te learn dat mere geheugen vooral handing is als je mere met media wilt doen (foto’s, Musial, filmpjes etc.). Ik denk dat dit wel klopt. Op mijn iPad zijn nu verschillende Apps geïnstalleerd en ik heb nog 13 van de 14 Gb over.
Moet er 3G op zitten?
Hierover was enige twijfel voor en bij de aankoop. In principe kunnen alle dingen die ik van te voren bedacht had met een iPad te doen offline. Echter, als ik ook de agenda functie wil gebruiken moet ik wel ten alle tijden zorgen dat de agenda up-to-date is. Het kan namelijk zijn dat de secretaresses een afspraak maken / gemaakt hebben terwijl ik zelf ook een afspraak zit te maken. Dan moet e.e.a. natuurlijk wel actueel zijn.
Conclusie:
Apple iPad 16Gb + 3G € 599,95
Krusell Luna Case Black Apple iPad € 27,95

Aan de slag
Als je de iPad aanzet begint deze met het vragen naar een iTunes verbinding. De software wordt dan ingeladen of geactiveerd, is mijn niet geheel duidelijk. Als dit gebeurd is staan er enkele standaard applicaties op de iPad.

 • Calendar
 • Contacts
 • Notes
 • Maps
 • Video’s
 • YouTube
 • iTunes
 • App store
 • Settings
 • Safari
 • Mail
 • Photos
 • iPod

Het was daarom vrij eenvoudig om te beginnen met het instellen van het Exchange account van school. Dit verliep gladjes en zonder problemen.
Hierna kwam de vraag bij me op welke applicatie heb ik nou nodig voor welke functionaliteit. Hieronder per functionaliteit de applicatie die ik geïnstalleerd heb.

Office pakket
Wat ik op school vaak gebruik zijn WORD, EXCEL en powerpoint bestanden. Deze wil ik natuurlijk kunnen bekijken op de iPad. Daarvoor heb ik Office 2 HD geïnstalleerd. Dit programma kan de office documenten bekijken en bewerken. Het programma kost € 2,99 in de Apple store.
Het mooie aan dit programma dat het kan samenwerken met dropbox. Dropbox is een programma dat ik ook op mijn laptop heb staan en wat er voor zorgt dat mijn bestanden van mijn werk-laptop via de cloud gesynchroniseerd worden met mijn laptop thuis. Nu zorgt dropbox er dus ook voor dat deze bestanden allemaal beschikbaar zijn op mij iPad.

Moleskine notitieboek
Van veel, zo niet alle, overleggen waar ik bij ben maak ik notities. Hierdoor kan ik op een later moment in het schooljaar terug vinden welke afspraken ik in welk overleg wel of niet gemaakt heb.
Om dit met de iPad te kunnen doen heb ik evernote geïnstalleerd. De gratis versie om eens te proberen. De verwachtingen zijn hoog. Het schijnt eenvoudig te zijn om aantekeningen te maken. Je kunt de aanteksnibben verdelen in verschillende notebooks en je kunt er labels aan hangen waardoor het gemakkelijk terug te vinden is. Ook moet je #hashtags kunnen gebruiken. Dit lijkt me vooral handig voor het snel terug vinden welke collega’s betrokken zijn bij een afspraak.

Twitter en RSS-reader
Op de iPad wil ik ook graag mijn rss-feeds kunnen bijhouden en twitter kunnen gebruiken. Voor twitter heb ik natuurlijk de applicatie van twitter voor iPad geïnstalleerd. Gratis uit de apple istore. Een leukere manier om de feeds en twitter te volgen is via Flipboard. Dit programma maakt van je rss-feed en twitter timeline een heus magazine. Alsof je de krant aan het lezen bent met alleen berichten die je interessant vindt!

PDF bestanden
Zoals gezegd wil ik eigenlijk niet meer allemaal die papieren meesleuren voor vergaderingen en overleggen. Die wil ik op mijn iPad kunnen bekijken. Op papier zou ik er echter ook aantekeningen op maken. Dat wil ik op de iPad dus ook kunnen.

De ideale applicatie heb ik hier nog niet voor geïnstalleerd. Als ik de verschillende artiekelen over de iPad zo lees dan heb ik hier iannotate voor nodig. Deze kost echter bijna € 10,- . En in al mijn zuinigheid vind ik dat eigenlijk te veel geld. Ik heb een alternatief gevonden in smartNote Free. Met dit programma kun je volgens mij ongeveer hetzelfde doen als met iannotate. Ik heb er nog niet veel mee gespeeld maar dat komt wel weer al’s ik aan het werk ben.

Vragen?
Bij het schrijven van dit stuk zijn mij ook al vragen gerezen van: “Hoe zal dat gaan?”. Het antwoord blijft me nog even schuldig maar ik zal de vragen hieronder opsommen.

 • Hoe gaat dat met de stukken voor de campus vergadering? Nu krijgen we deze op papier. Volgens mij heeft de secretaresse ze wel allemaal digitaal dus dat moet dan lukken, wel nog even vragen.
 • Hoe schakel ik eenvoudig tussen mijn aantekeningen programma en de documenten die ik wil gebruiken. Deze staan nu allemaal op hetzelfde apparaat. Dat wordt dus even wennen.
 • Hoe gebruik ik gemakkelijk de verschillende bestanden in verschillende programma’s. Ik wilde bijvoorbeeld een PDF bestand lezen in iBook maar ik heb geen idee hoe ik het bestand gemakkelijk in iBook krijg.

Hoofdvraag
De hoofdvraag blijft natuurlijk: “Gaat de iPad mij het werken gemakkelijker maken?”. Ik zelf ben erg benieuwd naar het antwoord op deze vraag. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe andere hun iPad gebruiken en hoe of waar de iPad hun het werken gemakkelijker maakt.

De komende tijd wil ik mijn ervaringen bijhouden en delen om zo uiteindelijk tot de conclusie te komen of de investering nou verstandig was en of het een aanrader is voor mijn collega’s.

– Dit bericht is geplaatst vanaf mijn iPad.

Published in Aantekeningen ICT

Comments

Geef een reactie