Skip to content →

Docenten en ICT gebruik bij leren

In zijn weblog verwijst Wilfred Rubens naar dit onderzoek van Graham Attwell en Jenny Hughes. Wilfred benoemt daarbij een interessante constatering van het onderzoek. Namelijk dat de technologisch-didactische expertise van docenten direct verband houdt met de kwaliteit van het gebruik van ICT bij het leren.

Dat is nou net de reden waarom ik de professionalisering van docenten in het gebruik van ICT bij het laten leren zo belangrijk vind. de focus hoort dan niet meer te liggen op het uitleggen hoe de computer, smartboard of de tablet werkt, maar hoe je ze op een goede manier inzet bij het onderwijs.

Donderdag hadden we bij de OGVO een studiemiddag met de MR. Een leerling gaf daar aan dat hij helemaal geen behoefte had aan meer computer of tablet gebruik bij het onderwijs. Hij moest van zijn docenten zoveel tekst lezen (Bijvoorbeeld een werk van 160 pagina’s) dat dit voor hem geen voordeel was om dat met behulp van een tablet te doen.
Volgens mij kan dat beter. Als we digitaal werken, kun je niet dezelfde teksten aanbieden als op papier. Digitale teksten vereisen een andere opbouw en layout. Daarnaast zal de leerling wel, geleerd moeten worden om gebruik te maken van de mogelijkheden van een tablet bij het doorlezen van zo’n lap tekst. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van Goodreader om alle aantekeningen en markeringen onder elkaar te krijgen en zo een verzameling van belangrijke stukken tekst te hebben. Als je dit dan ook nog deelt met je mede-leerlingen en aan elkaar gaat uitleggen krijg je volgens mij veel interessanter onderwijs voor leerlingen van een hoge kwaliteit!

Collega’s leren om op deze manier anders te kijken naar onderwijs, dat moet toch niet zo moeilijk zijn?!

Published in Aantekeningen ICT iPad Veranderend onderwijs

Comments

Geef een reactie