Skip to content →

iPad en mijn dagelijks werk

Om me heen zie ik steeds meer iPads verschijnen en mensen die zich steeds meer afvragen of dat nou werkelijk handig is. In deze post wil ik daar wel het mijne van vertellen.

Zelf gebruik ik de iPad sinds december 2010. Bij aanschaf had ik me voorgenomen dat het mijn dagelijk notitieblok en dossiermap moest worden. Dat is ruimschoots gelukt. Het mooiste is eigenlijk dat ik alleen aan mijn iPad hoef te denken om vrijwel al mijn werk, taken en afspraken na te kunnen komen. Dat geeft rust. Dan heb ik het nog niet over de mogelijkheden van educatieve apps die je bij het onderwijs zou kunnen gebruiken wat school voor zowel leerlingen als docenten volgens mij zoveel leuker zou kunnen maken!
Natuurlijk kan de iPad ook sommige dingen niet. Het formatieprogramma dat we op onze school gebruiken is niet iPad proof evenals het leerlingenadministratieprogramma Magister.

De standaard applicaties waarin de iPad voorziet zoals mail en agenda bespreek ik nu niet. Hieronder behandel ik wel de apps die zelf op de iPad gezet heb en mij helpen in volgorde van gebruik/tevredenheid/noodzaak.

Dagelijkse notitieblok en dossiermap

Evernote

Evernote is de app die ik veruit het meeste gebruik op mijn iPad. Ik denk zelfs meer dan de twitter app. Evernote is mijn digitale notitieblok. Of eigenlijk meerdere notitieblokken in een.

In evernote heb ik de volgende notitieblokken:

 • Logboek 2010-2011
 • Veranderend onderwijs
 • Personeelsplanning 2011-2012
 • Prive

Het spreekt voor zich dat ik in de notitieblok “logboek” vooral aantekeningen bijhoud van gesprekken die ik voer en bijeenkomsten waar ik bij aanwezig ben. Maar ook  bepaalde website’s, notities en wat je nog meer tegen kunt komen sla ik hier op als ik denk dat ik het  nog nodig kan hebben. Door de juiste labels te kiezen bij de verschillende notities kan ik gemaakte aantekeningen eenvoudig terugvinden. Maar eigenlijk kan evernote op elk woord zoeken dat ergens in een notitie vermeld staat.
Dat is voor mij een uitkomst. Niet steeds bladeren door mijn geschreven notitieblok met allemaal die haast onleesbare teksten, maar gewoon de zoekfunctie gebruiken. Ook niet notities, presentaties e.d. overschrijven, maar snel een foto en die toevoegen aan de notitie!

De afgelopen maanden heb ik zo nu en dan ook wat ge-experimenteerd met notitie apps als notes plus en Note Taker HD. Met deze apps kun je naast aantekeningen typen ook zelf schrijven. Dat wordt natuurlijk weer redelijk onleesbaar bij mij. Toch kan het soms handig zijn als je even veel schematisch werk wilt noteren.Het nadeel hierbij is echter dat je de iPad niet automatisch kunt laten zoeken op teksten die je geschreven hebt. Als ik schematische aantekeningen heb die ik niet snel verwerkt krijg in evernote maak in ze met Note Taker HD en mail ik ze dan naar evernote zodat ze weer doorzoekbaar worden.

Sugarsync

Zoals gezegd moest de iPad ook gaan dienen als dossiermap. En wat is dan gemakkelijker dan alle bestanden die je gebruikt automatisch synchoniseren met je iPad, laptop en telefoon via de “cloud”. Daar gebruik ik sugarsync voor. In eerste instantie had ik dropbox. Dropbox wordt in meerder applicaties op de iPad standaard in gebouwd dan sugarsync. Echter, dropbox kwam in het nieuws door een slechte beveiliging. Niet dat mijn documenten zo gevoelig zijn, maar een beetje beveiliging kan geen kwaad!
Een extra voordeel van sugarsync is dat het meer opslagruimte gratis aanbied, 5Gb.

Goodreader

Een aanvulling op sugarsync is goodreader. Goodreader gebruik ik eigenlijk voor 2 dingen.

 1. File manager
  Om bestanden te verplaatsen, hernoemen, door te sturen etc.
 2. Documenten lezer
  Om PDF bestanden te lezen en er aantekeningen bij te kunnen maken. Goodreader zorgt er voor dat ik al mijn aantekeningen of highlights overzichtelijk gerangschikt onder elkaar kan bekijken.

Informatie vergaren

Twitter

Eigenlijk hoef ik er niet zoveel over te zeggen. Als je kennis wilt delen en op de hoogte wilt blijven van allerlei ontwikkelingen in je vakgebied dan kun je eigenlijk niet meer zonder twitter en RSS-feeds. Als twitter-app gebruik ik de app van twitter zelf. Ik vinden hem super werken bij het bijhouden van mijn eigen time-line maar ook erg handig om zo nu en dan te zoeken naar wat er bijvoorbeeld over #cdhulster gezegd wordt!

Reeder

Zoals ik zojuist al zei kun je niet meer zonder RSS-reader als je bij wilt blijven in je vakgebied. Ik gebruikte RSS-feeds al een tijdje middels Google’s reader. De applicatie reeder sychroniseert hiermee zodat ik altijd een overzicht heb van de feeds die ik gelezen heb en die nieuw zijn.

Bureauwerk

Quickoffice

Natuurlijk wil je ook eenvoudig office bestanden kunnen bewerken / tonen via je iPad. Hiervoor gebruik ik Quickoffice. Ik ben begonnen met Office²HD maar daarmee kon ik bewerkte bestanden niet eenvoudig opslaan in dropbox of sugarsync. Dat kan met Quickoffice wel. Graag wil ik nog weten of je Quickoffice ook kunt gebruiken om een presentatie te houden met powerpoint. Ik heb zelf helaas (nog) geen vga connector dus dat is nog even afwachten.

iMExchange

Sinds ik de iPad heb probeer ik volgens de Getting Things Done (GTD) methodologie te werken. Immers, als je de iPad altijd bij je hebt kun je snel zaken die op je pad komen verwerken en noteren. Hiervoor ben ik begonnen met de takenapp WunderList. Helaas synchroniseerde die niet altijd vlekkeloos met de PC en de telefoon. En dat is toch wel een vereiste.

Daarom ben ik nu, op advies van @ericsls, de app iMExchange gaan testen. Voordeel van deze app is dat die kan synchroniseren met Microsoft Exchange. En laat dat nou net het platform zijn dat mijn werkgever gebruikt.

Published in Aantekeningen ICT iPad

3 Comments

 1. Herkenbare lijst. Ik heb ook een ipad sinds december 2010 en volg sindsdien je blog. Een app die ik de laatste tijd steeds meer gebruik om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen is Flipboard. Ik lees hierin diverse rss-feeds, twitter, websites en dergelijke. De app leest prettig en is snel.

 2. Hoi Annemieke,

  Dank voor je reactie!

  Flibboard gebruik ik inderdaad ook. Leest fijn zo’n magazine achtige applicatie. Via Erwin Blom (http://www.erwinblom.nl) ben ik bij zite (http://www.zite.com) terecht gekomen. Deze applicatie toont artikelen in ,een magazinevorm, die je als lezer wellicht interessant vindt aan de hand van je twitter account, google reader account en interesses die je aanvinkt.

  Groeten van Martin

 3. Zite kende ik nog niet en heb ik, nieuwsgierig als ik ben, meteen uitgeprobeerd. Leuk concept, het levert een interessante en diverse set artikelen op. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie