Skip to content →

”Vinden we genoeg digitale leermiddelen voor flexibilisering en maatwerk?”

[Orgineel geplaatst op http://innovatie.kennisnet.nl/ruimte-voor-talent-2/vinden-we-genoeg-digitale-leermiddelen-voor-flexibilisering-en-maatwerk op 3 november 2011]

“Zoals Kees in zijn blog aangeeft is flexibiliteit en maatwerk ook voor College Den Hulster erg belangrijk. College Den Hulster is op zoek naar een manier om flexibel maatwerk te bieden voor elke leerling.

Flexibiliteit en maatwerk
College Den Hulster werkt met ROC Gilde Opleidingen samen in het Technodôme aan techniekopleidingen in een doorlopende leerlijn. De collega’s in ons Technodôme  hebben onlangs een digitale methode in gebruik genomen die deze flexibiliteit en maatwerk mogelijk maakt. En dat doet inderdaad een groot beroep op de flexibiliteit van de collega’s. Van hen wordt een hele andere manier van werken gevraagd. Iedere leerling die in zijn eigen tempo aan zijn opdracht of werkstuk werkt met daarbij de omslag naar digitaal werken. Dan merk je dat leerlingen inderdaad digital natives zijn. Ze vinden snel hun weg in een digitale omgeving.

Digitale methodes en tablets
Die digitalisering was wel nodig bij de omslag naar flexibiliteit en maatwerk. Als je leerlingen flexibel wilt benaderen en maatwerk wilt bieden moet je ze goed kunnen volgen. De digitale methodes bieden deze mogelijkheid middels hun elektronische leeromgeving.

Voor de collega’s van Voertuigtechniek en Metaaltechniek ligt er een extra uitdaging:  mede met hulp van stichting Technodôme en bedrijf gaan we nu de start maken met tablets bij deze afdelingen. Dit maakt het voor de leerlingen echt mogelijk om flexibel te leren. Hierbij hebben we gekozen voor android en windows tablets, vooral vanwege de systeemeisen die het digitaal leermateriaal nu stelt.

Vragen
Binnen de onderwijsgemeenschap Venlo en omstreken, waartoe College Den Hulsterbehoort, hopen we veel te leren van dit project. Enkele vragen hierbij zijn: “Bieden de tablets voldoende extra’s met betrekking tot flexibiliteit en maatwerk? Zijn ze betrouwbaar genoeg in het gebruik?”. Maar ook vragen over de toekomst hopen we te beantwoorden, zoals: “Vinden we kwalitatief goede digitale leermiddelen die flexibilisering en maatwerk van ons onderwijs mogelijk maken?”. Of komen we tot de conclusie dat we zelf leermiddelen moeten ontwikkelen die voldoen aan de eisen van College Den Hulster met betrekking tot flexibiliteit en maatwerk in ons onderwijs?

Ik ben benieuwd hoe Kees tegen deze laatste vraag aankijkt.”

Published in Veranderend onderwijs

Comments

Geef een reactie