Skip to content →

De week is rond, ik kijk al weer uit naar de nieuwe week!

Je hebt van die momenten dan komen zaken bij elkaar. Puzzelstukjes vallen in elkaar. Afgelopen week was ook zo’n week.

De week begon met het inzoomen op het technisch onderwijs in Nederland. De technische opleidingen in de Nederlandse VMBO’s staan onder druk. Minder leerlingen, dure opleidingen en de lumpsum financiering loopt terug. Sterker, de materiële component in de lumpsum financiering is al jaren niet meer gecorrigeerd aan de inflatie. Veel VMBO scholen sluiten daarom technische opleidingen. Een Vandaag had maandag een item hierover.

Ondertussen heb ik een blog geschreven voor innovatie.kennisnet.nl over wat we op College Den Hulster allemaal doormaken. Een blog waar ik samen met Kees Versteeg, rector van het Hondsrugcollege in Emmen van gedachtewissel over ons onderwijs.

In het midden van deze week ben ik met teams in de bovenbouw van het VMBO het gesprek aangegaan over de mogelijkheden met digitalisering van de leermiddelen ten behoeve van de personalisering van ons onderwijs. Een boeiende discussie waarbij ik steeds merk dat docenten geen nee zeggen, maar een boel vragen hebben over digitale didactiek, toetsmogelijkheden, ontwikkel- en arrangeerwerk, financiën, professionalsering en de benodigde hardware.
Toeval bestaat niet, denk ik dan, wanneer ik donderdag op Wilfred Rubens zijn weblog een artikel lees over de vier fasen van personalisering!

Diezelfde donderdagmiddag staat er een sectoroverleg gepland waar collega @robachten een presentatie houdt over digitaal toetsen in onze elektronische leeromgeving. Een andere collega stilstaat bij onze kwaliteitscijfers van het VMBO (die over het algemeen ruim voldoende zijn). Waarna ik mijn presentatie houdt over de onderwijskundige visie voor College Den Hulster en waar we nu staan.

Als extra inspiratiebron lees ik dan vanochtend de blog van Wilfred Rubens of onderwijshervormingen wel effectief worden aangepakt.

De week is rond. Ik kijk al weer uit naar de nieuwe week!

Published in Aantekeningen Veranderend onderwijs VMBO

Comments

Geef een reactie