Skip to content →

Impact ICT op onderwijs

Vanmorgen zag ik een tweet van Hartger Wassink voorbij komen. Hierin verwees Hartger naar dit artikel: “iPad Textbooks: Reality Less Revolutionary Than Hardware“. In dit artikel zet de schrijver uiteen wat maakt of ICT impact heeft op het onderwijs.

In het eerste deel van het artikel geeft de schrijver aan dat de impact van ICT op het onderwijs volgens een onderzoek van apple groot is. Zo’n 20% verbetering in de prestaties door gebruik te maken van iPads. Echter, dit onderzoek is uitgevoerd voor apple en er is niet gebruik gemaakt van vergelijkbare groepen leerlingen met dezelfde mogelijkheden behalve de iPads.

Hierna verwijst de schrijver naar een onderzoek over computer ondersteund leren. Getriggerd door het artikel heb ik de samenvatting van het onderzoek gelezen. De conclusies vond ik bijzonder boeiend.

Het onderzoek gaat over de effecten van computer ondersteund leren in de afgelopen 30 jaar. De eerste 20 jaar (1970 – 1990) is er niet bijzonder veel effect geweest van computer ondersteund leren. De slechtste resultaten in de wetenschappelijke onderzoeken die gevoerd zijn was dat de resultaten gelijk waren aan leren zonder computer ondersteuning.

De laatste 10 jaar echter (1990 – 2000) is er op taal, rekenen en science (social and natural, m.a.w. economie, aardrijkskunde, geschiedenis en biologie, natuurkunde en scheikunde) een significant effect van computer ondersteund leren. De resultaten gaan omhoog en de motivatie om te leren wordt beter.

Een belangrijke conclusie die hierbij genomen wordt is dat de effecten optreden als de school voldoende basis heeft in de prestaties. Vooral het niveau van de docenten is dan belang. Als docenten zonder computer goede lessen kunnen geven, gaat het niveau van de leerlingen sterk omhoog als de docenten zorgen dat dit computer ondersteund leren word. Deze docenten kunnen leerlingen namelijk het beste begeleiden in de trajecten die zij moeten doorlopen om kennis en vaardigheden op te doen.

Aangezien onze school vele goede docenten heeft, wat mij betreft een goede reden om op onze snel aan de slag te gaan met 1:1 ICT, bijvoorbeeld door middel van tablets!

Published in ICT iPad OGVO Veranderend onderwijs

One Comment

  1. Ruud Ruud

    De onderzoekresultaten wijzen op meer dan 10 jaar geleden. Het computer gebruik heeft juist de laatste 10 jaren een enorme vlucht genomen. Dus de uitkomst kan nog drastischer zijn! Er staat steeds meer en betere uitleg en lessen op internet. Meer en meer wordt social media ingezet om het de leerlingen aantrekkelijk te maken. En dat is bijna vanzelfsprekend, want breng de lesstof zo dicht mogelijk in de beleveniswereld van de leerling en hij raakt bijna vanzelf enthousiast. Oftewel; de intrinsieke motivatie neemt toe! Met ander woorden; mogelijkheden voor beter onderwijs zijn zeker aanwezig, nu nog het goede gereedschap inzetten en het netwerkstructuur goed zetten!

Geef een reactie