Skip to content →

Magister op de iPad

Update 28-12-2012: Sinds november 2012 werkt onderstaande niet meer omdat de website nexus.installfree.com uit dienst genomen is. Ik houd me aanbevolen voor alternatieven!

Het lijkt er de laatste tijd steeds meer op dat we binnen de Onderwijsgemeenschap Venlo e.O. (OGVO) gaan werken met iPads. Het Blariacumcollege is onlangs begonnen met een project met de iPad2. De besluitvorming over de aanschaf van iPads voor collega’s komt in de eindfase en binnen de drie campussen van de OGVO wordt het wifi-netwerk momenteel uitgerold. De verwachting is dat dit deze maand opgeleverd zal worden.

Deze fase betekent ook dat veel collega’s binnen de OGVO op zoek zijn naar hulpmiddelen voor het verzorgen van onderwijs op de iPad. Deze week kwamen enkele mailtjes voorbij van collega’s die zich afvroegen hoe de bereikbaarheid van magister is via de iPad. Magister is namelijk ons school-administratiesysteem en elektronische leeromgeving.

Gelukkig kwam ik vandaag via mijn RSS-feeds dit bericht tegen: “Flash, Silverlight and Word on your iPad with Nexus.” Hierin wordt uitgelegd hoe je met de iPad magister kunt gebruiken. Uiteraard heb ik dit direct zelf uitgeprobeerd. En jawel, het werkt! En dat is verrekte mooi in de aanloop naar werken met iPads in de OGVO. Dit geeft ons en magister iets meer tijd om te gaan werken met een HTML5 applicatie of een app!

Hoe werkt het?

 • Ga naar http://nexus.installfree.com
 • Login met je dropbox account
 • Ga linkonder naar storage
 • Klik op het + teken
 • Voeg een nieuwe URL toe : http://denhulster.swp.nl
 • Klik op de nieuwe snelkoppeling en voilá!

Published in Aantekeningen ICT iPad OGVO Veranderend onderwijs

46 Comments

 1. Dirk Verbruggen Dirk Verbruggen

  Hoi Martin,

  Bedankt dat ik dit bericht bij jou mocht vinden. Hiermee kan weer wat kritiek weg gewuifd worden…

  mvg,

  Dirk

 2. Graag gedaan. Ik ben benieuwd wanneer we ze definitief mogen verwachten. Ik hoop dat het snel gaat. Kunnen de collega’s ervaring opdoen voordat leerlingen er mee gaan werken!

 3. Ferry Ferry

  Ik ben er in geslaagd het startscherm van magister op mijn ipad te krijgen. Nu komt het toetsenbord niet te voorschijn om mijn inloggegevens in te kunnen typen.. Moet ik een instelling aanpassen misschien? Zo kom ik niet verder.
  Mvg Ferry

 4. Ferry Ferry

  Is gelukt om toetsenbord te vinden. Werkt uitstekend.

 5. Goed om te lezen dat het gelukt is! Met drie vingers tegelijk op het scherm tikken is de truc.

  BTW, hoe gaat het met het iPad project op de Rede. Zijn de ontwikkelingen te volgen via een weblog of twitter account?

 6. Arjan de Vries Arjan de Vries

  Hoi,

  Elke keer als ik via dropbox Magister open gaat dat goed. Als ik na inloggen echter op full screen druk gaat er een soort van screen overheen met het Nexus logo n een ipad plaatje. De rest eronder kan ik niet meer zien.
  Herkenbaar??
  Oplossing?

  Thanks

 7. Helaas inderdaad herkenbaar. Ik had het al even niet meer geprobeerd en krijg hu hetzelfde probleem. Ik heb nog geen idee voor een oplossing. Hopelijk een tijdelijk probleem.
  Met welke iPad heb jij het ervaren? Zelf gebruik ik nu een iPad 1.

 8. Kim Kim

  Hier hetzelfde probleem, bij fullscreen komt het Nexus-screen er overheen, is dan niet meer te gebruiken… Ik gebruik de nieuwe IPad. Heeft iemand al een oplossing voor dit probleem?

 9. Blijft vreemd. Afgelopen week heb ik het weer geprobeerd en toen werkte het gewoon. Ik krijg er geen vinger achter…

  (Update 16:46)
  Ik kon het niet laten en heb het dus wederom even geprobeerd op de iPad3 en bij mij werkt het. Ik zag bij mijn inlog geschiedenis dat ik 26-5 ook geprobeerd heb en toen werkte het ook.

 10. Dirk Jan de Jong Dirk Jan de Jong

  Helaas werkt dit niet meneer Peters. Die Storage blijft een tijdje laden en daarna blijft het leeg. Op de storageknop drukken haalt niets uit.

 11. […] een tip om magister op de iPad te kunnen gebruiken. http://www.abyty.com Natuurlijk hadden we al de “nexus manier“, maar daar zijn niet alle lezers even tevreden […]

 12. SiSt SiSt

  Meneer Peter, ik steek even mijn vinger op. Om te beginnen mijn dank voor dit artikel; het geeft hoop. Maar ik wil zeker kwijt dat ik enorm baal van Magister. Omdat we hier geen Windows PCs hebben, kunnen mijn dochters en wij als ouder er helemaal niks mee. Ik vind het te zot voor woorden dat belastinggeld wordt uitgegeven aan een stuk software dat geen fatsoenlijke HTML aflevert. Dat gebruik maakt van technologie die in eigendom is van Microsoft, die daar geen openbare beschrijving van afgeeft.
  En het is onnodig om Silverlight te gebruiken. Laten we wel wezen, als je zoiets als Google maps kunt maken, kun je ook pagina’s met roosters en cijferlijstjes maken. Wat mij betreft moet er extreme druk worden uitgeoefend dat OF dit gepruts (Magister) zo snel mogelijk wordt vervangen door iets dat wel vanaf iedere PC/tablet/Android phone/Apple/Linux-doos te bekijken is, OF Magister zelf die mogelijkheid biedt. En zo moeilijk is het niet; hou je aan HTML5 en test alle output tegen de standaard (daar heb je online checkers voor).
  Ik hoop je hiermee te hebben laten inzien dat de huidige situatie echt niet te accepteren is.
  Simon

 13. PP PP

  Echt fantastisch, ik ergerde me er al zo lang aan dat ik alles met de i pad af kon behalve dan magister natuurlijk…ik had al vaker naar omwegen of oplossingen gezocht maar niet gevonden. Vandaag stuitte ik op deze site en ik heb het meteen uitgeprobeerd en walla ik als digibeet heb het zonder hulp voor elkaar gekregen en het functioneert uitstekend. Ik ben er heel blij mee dus bedbankt!

 14. PP PP

  Bedankt dus

 15. Marten Hoffmann Marten Hoffmann

  @SiSt: grappig dat u klaagt over ‘software die eigendom is van Microsoft die daar geen openbare beschrijving van afgeeft’. Hebt u al openbare beschrijvingen van Apple-software gevonden?

 16. SiSt SiSt

  @Marten Hoffmann: prima opmerking, en ik zal Apple zeker niet verdedigen op dit punt. Het blijft gewoon een raar idee dat je een tekst maakt, in een .doc of .pdf formaat opslaat maar eigenlijk niet weet hoe jouw tekst in dat document staat. Een fabrikant zou je bijvoorbeeld een Euro kunnen vragen als je de volgende keer probeert een document te openen. Want er staat nergens dat je door de licentie van MS-Word (bijvoorbeeld) altijd tot in het oneindige die bestanden zult kunnen openen. Juist daarom zouden we tenminste “open” (openbaar beschreven) file-formaten en streams moeten willen gebruiken. Maar op een of andere manier eindigen we steeds weer met van die dingen als Silverlight, Word bestanden, Skype en dergelijken. En Microsoft is in het verleden een kampioen geweest in het hebben, in stand houden en uitvinden van (onnodige) file en stream formaten. Het lijkt er op dat Apple de kunst heeft afgekeken en geperfectioneerd. En wij trappen er allemaal, steeds weer, in.

 17. Isabelle van Teeffelen Isabelle van Teeffelen

  Meneer Peters, ik was blij eindelijk een site gevonden te hebben die mij kon helpen Magister te zien op de ipad. Als ik stappen volg lukt alles totdat magister geopend moet worden. Het downloaden van silverlight lukt niet. Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?

 18. Vreemd, als ik de nexus website gebruik voor magister hoef ik silverlight niet te downloaden. Hooguit dat ik een pop-up van magister krijg. Het klikken op OK volstaat dan.

  Wellicht dat je me een printscreen van de situatie kunt mailen. Dan snap ik het probleem misschien beter.

  Martin

 19. Hans Hans

  Dank voor de korte instructie! Het werkt vooralsnog prima.

 20. Hans Hans

  P.S.
  Ook bij mij was het downloaden binnen de nexus omgeving noodzakelijk.

 21. Hans Hans

  Edit: ook bij mij was het downloaden van magister binnen de nexus omgeving noodzakelijk.

 22. Ingrid Ingrid

  Beste meneer Peters,
  Heb ik je net gevonden en zou ik Magister op mijn nieuwe IPad kunnen zetten…werkt de Nexus link sinds de 15 e niet meer. Zie note van de CEO. Ze zijn niet meer in de lucht. Is er Toevallig al weer een andere manier om Magister op je IPad te krijgen? Groet

 23. Ingrid Ingrid

  Hallo Martin,
  Dank je voor je zeer snelle reactie…. Ik heb de website van abyty geprobeerd maar krijg toch een nogal onbegrijpelijk scherm voor me, zwart met bovenin drie pictogrammetjes, tik je erop krijg je een aantal namen onder elkaar, tik je daar weer op geen info meer. Het zou toch volgens jou super gemakkelijk moeten zijn…. Ik kan er vooralsnog nog niet mee aan de slag. Heb je tijd dan graag nog wat uitleg.
  Groeten Ingrid

 24. Irene Irene

  Ik heb hetzelfde probleem, wil als ouder in magister, heb abyty geprobeerd maar krijg, net als ingrid, een donker scherm..ik hoop dat iemand een oplossing heeft.

 25. Ingrid Ingrid

  Haai Martin,

  Het wordt hem niet hè…. met dat Magister? Ik ben op internet flink aan het zoeken geweest maar niet veel wijzer geworden. Wie het weet mag het zeggen!
  Groet Ingrid

 26. Hoi Ingrid,

  Net even in de gelegenheid geweest om abyty nog eens te testen. Ik kom momenteel ook niet verder dan een zwart scherm. Ik zal bij mijn collega’s nog eens checken of zij nog oplossingen hebben. Dan kom ik er hier op terug.

  Martin

 27. Irene Irene

  Ik wacht ook af dan, heb ook overal en nergens gezocht…

 28. Lorenzo Lorenzo

  Bedankt voor deze zeer nuttige informatie. Om mijn loonstrook te bekijken heb ik silverlight nodig. Dit is een zeer handige app! Bedankt voor de informatie groetjes lorenzo

 29. J. Hoving J. Hoving

  Helaas merk ik ook dat deze website wordt omgeleid naar een andere website. Is het mogelijk om de desbetreffende info/software naar mij te mailen?

 30. @ J. Hoving
  Helaas is dit geen software die op te sturen is. In het artikel wordt verwezen naar een website die er voor zorgde dat je silverlight materiaal kon bekijken op je iPad. Helaas is deze website gestopt. Het werkt dus niet meer.
  http://www.abyty.com is een alternatief. Zelf heb ik het echter nog niet goed aan de praat gekregen.

  Martin

 31. serra serra

  mij lukt het maar niet! als ik naar het plusje ga bij dropbox dan kan ik niks mee doen!

 32. Sybrand van der Werf Sybrand van der Werf

  @SiSt: U weet ook dat Silverlight een fatsoenlijke plugin voor Mac heeft? Magister op mijn MacBook van 4 jaar oud werkt prima, misschien niet zo snel als een HTML5-site, maar het werkt.

  Voor Linux is er Moonlight.

 33. Vroeger werkte het op de website van nexus. Die zijn met de service gestopt. Het werkt dus niet meer.

 34. Dank voor de reactie!

  Ik heb zelf geen Mac, maar van moonlight voor linux ben ik inderdaad op de hoogte.

 35. SiSt SiSt

  @Sybrand (en Martin): Moonlight is mij bekend, maar destijds werkte ook dat niet. Dat ging al in het eerste scherm (heel erg) mis. Jammer, maar dat krijg je als een fabrikant niet wenst te vertellen hoe het hoort te werken, dan kun je niet efficient een alternatieve implementatie bouwen.
  En ik heb ook geen Mac. Alleen maar Linux PCs en ook nog twee verschillende tablets. Niks werkt voor Magister. En dat allemaal voor een lijstje cijfers met een naam er boven. Zet dat eens af tegen Google maps. Hoe krijg je dat gemaakt?! Zo interactief en werkt op heeel veel systemen, als je maar een beetje up-to-date browser hebt. Dan is Magister wel heel, heel erg zielig. Of eigenlijk zijn wij dat, als (niet) gebruikers. We worden gewoon afgescheept met een zwaar ondermaats product dat voor veel belastinggeld wordt gekocht. Auw!

 36. Ferry Ferry

  Ik heb via abyty.com magister aan de praat gekregen op mijn iPad. Als je http://www.abyty.com op je iPad hebt staan klik je op het middelste icoon met websites. Als je daar via edit een website kiest en de url aanpast naar schoolnaam.swp.nl dan krijg je het inlogscherm van Magister te zien. De rest gaat vanzelf.

 37. Bart Bart

  @ferry mij is het dankzij jou beschrijving gelukt om de site te openen. Het enige probleem is nu dus dat ik mijn toetsenbord nergens in beeld zie verschijnen. Heb jij een tip?

 38. Ferry Ferry

  @Bart.. Als je abyty hebt geopend, staat helemaal midden onderaan een klein verborgen tabblad. Als je daarop klikt komt het menuscherm en het toetsenbord tevoorschijn. ..:) succes.. Het is overigens wel traag..! En af en toe krijg ik het niet opgestart. Dan stop ik ALLE apps die actief zijn en dan werkt het weer.

 39. Bart Bart

  @ferry dat had ik zelf ook al uitgevonden maar nog springt het toetsenbord weg.

 40. Sas Sas

  @ferry wat moet ik invullen bij label?

 41. Ferry Ferry

  In Label zet je bijv. MAGISTER
  In de url… http://schoolnaam.swp.nl
  Dan op de plus klikken en klaar is je snelkoppeling.
  Desondanks is het een TRAAG systeem.

 42. Bart Bart

  @ferry is het ook mogelijk om documenten te downloaden uit ELO op de ipad?

 43. Bart Bart

  Vraagje, ik ben actief op twee scholen en heb dus twee magister accounts. Weet iemand of het mogelijk is om twee accounts aan 1 iPad app. Te koppelen? Alvast bedankt

Geef een reactie