Skip to content →

Groeien naar gepersonaliseerd leren

De afgelopen 2 jaar ben ik in meer en mindere mate bezig met het onderwijsconcept van persoonlijk leren. Dit begon met een inspiratiedag in december 2010 waarna ik het niet meer los heb kunnen laten.

In ons VMBO zijn we ook al enkele jaren op zoek naar manieren om leerlingen meer ruimte te geven om te werken in hun persoonlijk tempo en op hun eigen niveau. Dit traject begon met de invoering van een Open LeerCentrum (OLC) en is geleidelijk gegroeid. De laatste 2 jaren kunnen we beter aangeven waar dit toe moet leiden en hoe we het moeten doen.

Vrijdag was ik op het Hondsrug College voor de werkconferentie “Leren Op Maat”. Dr. Jos van der Waals hield hier een lezing over gepersonaliseerd leren. Hij gaf hierbij een aantal dingen aan:

  • Waarom moet het onderwijs anders? (Gepersonaliseerd)
    • Economisch: Elk talent is nodig. We moeten het leerrendement verbeteren.
    • Sociaal: Grote aantallen leerlingen verlaten zonder startkwalificatie het onderwijs. We mogen geen jonge mensen tussen wal en schip laten vallen.
    • Innovatie: Van binnenuit, docent aan ’t roer en in de wind. Veranderingen zijn duurzaam als je de docent laat ontwerpen e invullen.
    • Professionalisering: De leraar is een belangrijke bepaler van het leerresultaat. De werkomgeving is de krachtigste leeromgeving. Zorg dus voor een innovatieve leeromgeving.
  • Maak bij veranderingen gebruik van externen die je antwoorden kunnen geven op (een deel van) de vragen die je hebt.

Zelf kreeg ik een goed gevoel bij deze lezing. Het gaf mij het idee dat we op College Den Hulster goed bezig zijn. We zitten op de weg naar gepersonaliseerd onderwijs waarbij we samen met onze docenten beschreven hebben hoe ons onderwijs er over 5 jaar uit ziet. Daarnaast hebben we met de docenten bepaald welke stappen we het komend schooljaar daarin kunnen zetten. Deze stappen bouwen weer voort op datgene dat we de afgelopen jaren opgebouwd hebben.

Published in Aantekeningen Veranderend onderwijs VMBO

Comments

Geef een reactie