Skip to content →

Onderwijs in verandering

Misschien is het omdat ik er op let, maar volgens mij wordt er de laatste tijd veel geschreven over verandering in het onderwijs. Hierbij doel ik dan niet op de afschaffing van de maatschappelijke stage nog voordat deze goed en wel is ingevoerd. Of de verandering van de urennorm waar de laatste verandering nog van moet in gaan.
Ik doel op de veranderingen die op scholen plaatsvinden. Sterker nog, de veranderingen waar docenten aan werken. Docenten die stukje bij beetje het beklemmende systeem veranderen.

Een voorbeeld van een initiatief van docenten om het onderwijs anders te gaan doe is bijvoorbeeld flipping the classroom. Kennisnet heeft er inmiddels een aparte site voor. Het is een verandering waar je als docent zelf eenvoudig voor kunt kiezen. En PC of een iPad om de filmpjes te maken voldoet. En iedere leerling heeft gegarandeerd de gelegenheid om je filmpjes te bekijken: PC, tablet, smartphone…

Afgelopen week was ik bij het Bendecafe op het Connect College te Echt. Hier heb ik een workshop bijgewoond over flipping the classroom. Docenten van het Connect College waren met flipping the classroom aan de slag gegaan omdat ze vanwege een asbestprobleem meerdere klassen tegelijkertijd les moesten geven in een gymzaal. Crisis is kans dachten deze docenten. Naderhand bleek namelijk dat de punten significant omhoog gegaan waren door deze nieuwe manier van werken. Leerlingen vonden het een veel leuker concept om mee te werken dan slechts uit boeken opgaven te maken.

Waarom gaan niet alle docenten met deze manier aan de slag. Eigenlijk zouden we dat zelfs niet willen. Leerlingen moeten afwisseling ervaren in het leren. Dus allemaal flippen wordt ook vervelend. Maar er zouden best wat mee docenten mee aan de slag mogen. Waarom doen ze dat niet (allemaal)? Wilfred Rubens schreef er een blogpost over. Hoe kun je dan het onderwijs veranderen in een systeem?

Ik denk dat we op Den Hulster hier een antwoord op hebben. Schets als leidinggevende een duidelijk kader over de richting waar we naartoe moeten. Leg hierbij duidelijk uit waarom dat nodig is. Geef de docenten in hun teams vervolgens de ruimte om hier de goede invulling aan te geven. Ieder team is anders, heeft andere leerlingen en dus een andere uitwerking van een verander richting. Daarbij kun je er voor zorgen dat de teams allemaal een verandering aangaan, maar dat binnen de teams weer verschillen mogelijk zijn tussen mensen die voorlopen en mensen die willen volgen. De volger krijgt de voorbeelden in uitwerking te zien van zijn collega en kan  zo de verandering ook oppakken.

Komende week weten we of op College Den Hulster het kader over de richting persoonlijk leren goedgekeurd wordt door de MR. Hiermee kunnen we op Den Hulster stapje voor stapje verder groeien in het concept van persoonlijk leren.

Published in Aantekeningen Veranderend onderwijs

Comments

Geef een reactie