Skip to content →

Windows tablet, kan ik nog zonder?

Onlangs heb ik van ILS-paradigit een Windows 8  HP Elitepad tablet te leen gekregen. Ik was namelijk erg benieuwd naar de mogelijkheden van deze apparaten. Windows 8 had ik al op mijn prive laptop geïnstalleerd en dat beviel me eigenlijk al goed.

In gebruik nemen
Het in gebruik nemen van een Windows 8 tablet is eigenlijk redelijk eenvoudig. Net als bij mijn iPad moest ik een gebruikers account ingeven van Microsoft. Middels dit gebruikers account ben je gelijk gekoppeld met de Windows live services. (Skydrive, online office, etc.)

Eerste weken
De eerste weken (het was vakantie) heb ik gekeken hoe het privé gebruik me beviel. Geeft Windows 8 op een tablet een vergelijkbare gebruikservaring als de ipad?
Volgens mij wel. De eerste dagen was het nog even wennen aan de gestures die je moet gebruiken. Niet vreemd, bij het in gebruik nemen van mijn iPad had ik dat ook.

Apps
Een andere belangrijke stap waren de apps. Kan ik de apps gebruiken die ik graag wil gebruiken? Wederom volgens mij een ja. Op mijn iPad maakte ik veel gebruik van nieuws-apps (zoals NOS, Nu.nl, Flipboard, TV-gids), social-media apps (zoals Twitter, Facebook, LinkedIn), cloud-apps, office en een aantal weer apps. Deze heb ik op de Windows 8 tablet ook geïnstalleerd.

Tablet bureaublad

In plaats van een office appp heb ik office 2010 geïnstalleerd. Ik heb namelijk nog geen 2013 of 365. De ervaringen met de apps hierboven zijn prima. Flipboard heeft nog geen app voor Windows 8, maar zijn die naar eigen zeggen aan het ontwikkelen. Als alternatief hiervoor gebruik ik nu Bento. En die werkt ook prima.

Office zoals ik dat gewend ben
Het grote voordeel van een windows 8 tablet ontdekte ik toen na een vergadering. We hadden afspraken gemaakt die verwerkt moesten worden in een document. Echter, ik had geen tijd om achter mijn laptop of PC te gaan zitten. Er was wel een verloren uurtje dat ik onderweg zou kunnen gebruiken. Daar zit hem het voordeel van de windows tablet. Office functionaliteit zoals ik dat al jaren op mijn PC en laptop gewend ben. Maar dan op een zeer mobiel apparaat dat het vele uren (meer dan 10) uithoudt op één batterij!

Een andere app die ik ontdekt heb is OneNote. Op mijn iPad ben ik fervent gebruiker van Evernote. EN heeft mij al enkele jaren zeer goed geholpen om mijn aantekeningen bij te houden en leesbaar te houden. Sinds kort is op de iPad ook een volwaardige OneNote app beschikbaar. Dat maakt de verleiding om over te stappen naar dit complete aantekeningen pakket nog verleidelijker. Op de Windows tablet vind ik de app ook een genot. Eenvoudig in het gebruik, snel en de mogelijkheid om te tekenen in je aantekeningen.

Kan ik nog zonder?
Mijn eerste verwachtingen over een windows tablet waren niet zo goed. In het Technodôme hadden we ervaringen opgedaan met Windows 7 tablets en dat was enorm tegengevallen door een tegenvallende batterij en tegenvallend gebruiksgemak.

De eerste indruk van de HP Elitepad met Windows 8 was al positief. Lange batterijduur, degelijk apparaat, docking mogelijkheid zodat je hem als normale PC kunt gebruiken en ook mobiel goede aansluit mogelijkheden. Na verschillende weken prive gebruik en een week zakelijk gebruik ben ik er toch wel gehecht aan geraakt. Mijn iPad en laptop blijven de laatste dagen in de tas en zelfs thuis. De HP Elitepad lijkt een alleskunner.

Downs?
Zijn er dan helemaal geen tegenvallers? Jawel, momenteel heb ik een Elitepad met atom processor en 2Gb intern geheugen. Dat werkt op het moment prima. Wanneer ik echter meerdere zwaardere toepassingen ga gebruiken merk ik dat 2Gb eigenlijk wat te weinig is. Diezelfde ervaring heb ik gehad op mijn vaste PC die ook 2Gb intern geheugen had. Mijn laptop die voorzien is van 4Gb intern geheugen kan prima uit de voeten met Windows 8, ook met meerdere zwaardere applicaties. En aangezien de Eilitepad volgens ILS / paradigit uit te breiden is naar 4Gb intern geheugen is het voor mij een prima apparaat voor de komende jaren!

Published in ICT

2 Comments

  1. May May

    Blij om te horen dat ie goed is bevallen! In de toekomst heerlijk mobiel in Magister kunnen werken?!?

  2. Harry Harry

    Het overwegen waard om, in de toekomst, over te stappen op tablet?

Geef een reactie