Skip to content →

Leren programmeren

Op twitter zie ik het steeds vaker voorbij komen. Kinderen, jongeren moeten leren programmeren zoals ze ook Nederlands, Engels en Duits leren op school. Zelf ben ik het er mee eens. In 1988 kwam thuis de eerste PC te staan. Een IBM clone met 64kB RAM geheugen waar DOS op stond en verder eigenlijk niets. Op deze PC heb ik mijn eerste programmeer stappen gezet. GW-Basic was de eerste taal waar ik mee in aanraking kwam. Via HTML, Java-script, Visual-Basic, CSS ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij PHP en MySQL programmeren. In de tijd van Visual-Basic kreeg ik het voor elkaar om een voorraadprogramma te schrijven op mijn toenmalige stageplek. Alle kennis zelf verworven door trial en error, boeken en later websites met tips en trucs. Mijn huidige programmeer kwaliteiten helpen me voldoende op een wordpress pagina aan te kunnen passen aan mijn wensen. Niet echt hoogdravend dus, maar het helpt mij enorm om de digitale wereld beter te kunnen begrijpen.

Terug naar die berichte op twitter. Want hoe leer je jongeren vandaag de dag programmeren. Dit bericht ‘Top 10 Ways to Teach Yourself to Code‘ op http://www.lifehacker.com geeft een aantal tips waar ik me in kan vinden. Eigenlijk de moderne variant van de manier hoe ik het mijzelf geleerd heb. Een korte opsomming:

  1. Bepaal voor jezelf waarom je wilt leren programmeren
  2. Kies de meest toepasselijke programmeertaal
  3. Begin klein (en heb geduld)
  4. Gebruik kinder-apps om te leren programmeren
  5. Gebruik gratis online programmeer training tools
  6. Doe een online programmeer cursus
  7. Koop een (of meerdere) boeken over programmeren
  8. Speel programmeer spellen
  9. Vraag een (online) expert
  10. Hack bestaande programma-code van iemand anders

In het orginele artikel wordt op iedere stap dieper ingegaan.

Published in ICT

One Comment

Geef een reactie