Skip to content →

Conferentie ‘De interessante school’

Afgelopen dagen ben ik op uitnodiging van het ministerie van onderwijs van Estland en Ülle Matsin in Tartu geweest voor de conferentie ‘De interessante school‘.

Estland is een land dat het goed doet volgens de PISA ranglijsten. Toch is het land aan het onderzoeken hoe ze het onderwijs nog aantrekkelijker kunnen maken voor leerlingen. Hierbij zoeken ze vooral naar autonomie voor leerlingen door meer keuze mogelijkheden en andere vormen van leren dan alleen klassikale instructie. Op de conferentie waren daarom sprekers uitgenodigd om verdieping aan te beiden op deze thema’s. Hieronder enkele van mijn bevindingen:

 • Sportactiviteiten dragen nadrukkelijk bij aan de tevredenheid van leerlingen en hun schoolse prestaties (Grafiek)
 • Wanneer een docent zijn onderwijs aanpast aan het niveau van de individuele leerling en individuele hulp biedt aan de leerling, komt dit ten goede van het welbevinden van de leerling (Grafiek)
 • Paul Downes van de Dublin City University gaf aan dat steunend en begeleidend gedrag van docenten leidt tot beter welzijn bij leerlingen èn betere prestaties. Of zoals Downes stelde:
  • A number of US longitudinal studies provide evidence that a teacher’s report of a supportive relationship with a student has positive effects elementary students’ behavioral and academic adjustment (Curby, Rimm-Kaufman, & Ponitz, 2009; Hamre & Pianta, 2001; Hughes, Cavell, & Jackson, 1999; Ladd, Birch, & Buhs, 1999; Meehan, Hughes, & Cavell, 2003; O’Connor & McCartney, 2007; Valiente, Lemery-Chalfant, Swanson, & Reiser, 2008).

   WHO (2012) Modifications that appear to have merit include:

   • establishing a caring atmosphere that promotes autonomy;
   • providing positive feedback;
   • not publicly humiliating students who perform poorly;
   • identifying and promoting young people’s special and skills to acknowledge that schools value the diversity they bring

En zo waren er nog veel meer bevindingen. Allemaal zaken die ik onze docenten ook vaak hoor zeggen. En dat is fijn. Fijn dat wat docenten voelen en zeggen in en over de dagelijkse praktijk op onze school bevestigd wordt door wetenschap en onderzoek. Ik merkte dat de leerlingen, docenten en schoolleiders die zelfde ervaringen hebben.

En had ik al gezegd dat Estland een heel leuk land is om te bezoeken? Zowel in Tartu als in Tallinn heb ik even de gelegenheid gehad om de stad te bekijken. Prachtig!

Published in Aantekeningen

Comments

Geef een reactie