Skip to content →

Nieuw VTH-software voor Risicobeheersing VRLN live

Een bijzondere week deze week. Na drie maanden van intensieve voorbereiding was vandaag de dag dat we met de hele afdeling Risicobeheersing van de Veiligheidsregio Limburg-Noord klaar zaten om onze lopende èn nieuwe zaken in Squit 20/20 te zetten.

Een dik jaar geleden begon mijn avontuur. Ik mocht de afdeling Risicobeheersing begeleiden bij de invoering van een nieuwe Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) software. De aankoop was in Limburg verricht vanuit het Samenwerkingsverband Gemeenschappelijke Informatievoorziening VTH (SGIV) via een aanbesteding. Heel veel (bijna alle) overheidsinstanties uit Limburg die te maken hebben met VTH deden mee.

16 januari 2020 begon ons avontuur echt. Nadat de implementatie van Squit 20/20 al behoorlijke vertraging had opgelopen begon het bij ons behoorlijk te jeuken. We wilde als afdeling stappen zetten, ons verder ontwikkelen in informatiegestuurd, risicogericht bezig zijn met risicobeheersing. Daar hoort wel software bij die dat kan ondersteunen. We hebben bij zowel de SGIV als bij Roxit in oktober 2019 aangegeven dat we onze implementatie wilde versnellen. Dat kon en op 16 januari zijn we begonnen.

Een startbijeenkomst waar niemand precies wist wat er ging gebeuren. Een nieuwe begeleider die ons als veiligheidsregio ging begeleiden vanuit zowel de SGIV en Roxit. Voor mij was het bij de startbijeenkomst wel duidelijk dat ik wilde weten wat er de komende periode ging en moest gebeuren. Een stappenplan. En dan geen stappenplan in beton gegoten, maar een opsomming van acties en ontwikkelpunten die we moesten doorlopen en die vervolgens uitgezet in dagen en dagdelen in de komende maanden. Drie maanden wel te verstaan. Want tijdens de startbijeenkomst spraken we het doel uit: 15 april 2020 gaan we live!

Planning / stappenplan implementatie Squi 20/20 VRLN

Het stappenplan heeft ons er doorheen gesleept. Niet dat we ons er ook maar enigszins aan gehouden hebben qua tijdsplanning. Het gaf ons wel een goed beeld welke keuzes we konden maken met prioritering als zaken tegen zaten of toch anders liepen dan we hadden voorspeld. Door ons voortdurend aan te passen aan de situatie waar we mee te maken hadden en te focussen op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden lukt het ons elke week om flinke stappen te zetten. Vaak grotere stappen dan we vooraf gedacht of gehoopt hadden.

Ondanks dat veel collega’s bij de start van het project sceptisch waren over de datum van live-gang heeft iedereen zich volledig ingezet en meegeholpen om de datum waar te kunnen maken. Zelfs in deze tijden van thuiswerken en coronacrisis hebben we iedereen kunnen bijscholen en begeleiden in het zich eigen maken van Squit. Vaak ook tot de volledige verbazing van collega’s bij de SGIV en Roxit. Wat een schitterend gevoel als je met al je collega’s zij aan zij, virtueel natuurlijk 😉 , aan zo’n project werkt!

Morgen is de echt grote dag. De eerste zaken zijn vandaag overgezet van ons oude VTH-programma naar Squit 20/20. Vanaf morgen zijn we “Live” en werken we echt vanuit Squit 20/20.

Published in Aantekeningen Nieuws

Comments

Geef een reactie